Pokud máme domek se zahradou, pak na nà nejspÃÅ¡e budeme chtÃt nÄ›co pÄ›stovat. Koneckonců, co je lepÅ¡Ãho, než výpÄ›stky z vlastnà zahrady? O tom, jaké majà výhody – napÅ™Ãklad sami volÃme, jaké pesticidy použijeme, pokud vůbec, o jaké odrůdy se bude jednat a kdy budou sklizeny, o Äerstvosti nemluvÄ› – nenà potÅ™eba se pÅ™ÃliÅ¡ zmiňovat. Problém je ovÅ¡em v tom, že mnozà lidé schopnosti své zahrady pÅ™eceňujà a jsou pÅ™esvÄ›dÄeni, že zde mohou pÄ›stovat v podstatÄ› cokoliv. To vÅ¡ak nenà pravda, a to hned z nÄ›kolika důvodů.
Â
Â
TÃm prvnÃm je samozÅ™ejmÄ› naÅ¡e klima. V mÃrném pásu se může dobÅ™e daÅ™it klasickým plodinám, které u nás známe, jako jsou brambory, mrkev, Å™edkviÄky, salát a podobnÄ›, pÅ™ÃpadnÄ› běžným ovocným stromům typu jablko, hruÅ¡ka Äi meruňka, avÅ¡ak napÅ™Ãklad olivy Äi citrusy zde nevypÄ›stujeme.
Â
Klima je zkrátka limitujÃcÃm faktorem, neboÅ¥ mnohé tropické plodiny nesnášà nÃzké teploty, které u nás pÅ™es zimu nastávajÃ. Jiné zase majà mnohem delÅ¡Ã vegetaÄnà dobu, než jaká je u nás. NÄ›které ovoce napÅ™Ãklad zraje i vÃce než rok, což je tu zkrátka nemožné. Ano, existujà sklenÃky, avÅ¡ak i když tento bude vyhÅ™Ãvaný, stále je zde délka a intenzita sluneÄnÃho svitu, která působà problémy.
Â
Â
DalÅ¡Ãm důležitým faktorem je půda. Ta nenà stejná ani na vÅ¡ech mÃstech ÄŒeské republiky. PÅ™itom různé plodiny preferujà různé typy. Když napÅ™Ãklad Å™Ãkáme, že Äernozem na spraÅ¡i je nejkvalitnÄ›jÅ¡Ãm půdnÃm typem, neznamená to, že se v nà bude dobÅ™e daÅ™it vÅ¡emu. NapÅ™Ãklad brambory majà radÄ›ji chudÅ¡Ã kamenitou půdu, zatÃmco tÅ™eba mrkev pÃsÄitou. Nejde zde pÅ™itom pouze o živiny, ale také o jejà strukturu, poréznost i rychlost, s jakou je voda odvádÄ›na Äi vysychá.
Â
Pokud tedy chceme na své zahrádce cokoliv úspěšnÄ› pÄ›stovat, mÄ›li bychom se nejdÅ™Ãv pÅ™esvÄ›dÄit, že se oné plodinÄ› u nás bude skuteÄnÄ› daÅ™it. Pak nebudeme zklamanà nad tÃm, že plody jsou malé a nechutnajà ani zdaleka tak dobÅ™e. PÅ™eci jen, Äekat téměř rok a pak být zklamán výsledkem nenà ideálnÃ.